URSS a fost formata din 15 state plus Rusia. Mai jos avem lista acestora si cateva informatii interesante despre fiecare.

Harta URSS

Harta URSS

Republicile Baltice:

 • Lituania – Este o republica semi-prezidentiala, cu o populatie de 3,2 milioane si o suprafara de aproximativ 3,5 ori mai mica decat a Romaniei. PIB / capita ~10.800$ fata de ~ 7.500 in Romania. Lituania face parte din UE incepand cu 2004 si are o populatie Romano-Catolica in proportie de aproape 80%.
 • Letonia – Republica Parlamentara, cu o populatie de aproximativ 2,2 milioane si o suprafata aproximativ egala cu cea a Litualiei. PIB / capita 10.600$. In Letonia populatia este in proportie de aproximativ 27% de origine Rusa, si este de religie Crestina (Lutherani, Ortodocsi si Romano-Catolici in proportii aproximativ egale). A aderat la UE in 2004.
 • Estonia – Republica Parlamentara, cu o populatie de 1,3 milioane si o suprafata putin mai mica decat a Lituaniei si Letoniei (45.000km patrati fata da ~65.000). PIB / capita 14.800$, populatia in proportie de 25% rusa. Este cea mai “nereligioasa” tara din lume, aproximativ trei sferturi din populatie este atee ori “nereligioasa”. Totusi aproximativ 15% sunt Lutherani si 10% Ortodocsi. A aderat la UE in 2004.

Republicile Est – Europene:

 • Ucraina – Republica semi-prezidentiala, cu o populatie de aproximativ 45 de milioane si cu o suprafata de aproape 3 ori cat a Romaniei. PIB / capita ~3000$, populatia in proportie de 17% rusa, in proportie covarsitoare Ortodoxa, urmata la mare distanta de Greco-Catolici.
 • Belarus – Republica Prezidentiala, cu o populatie de aproximativ 9,5 milioane si o suprafata putin mai mica deacat a Romaniei. PIB / capita 5.600$, populatia in majoritate Crastin Ortodoxa, in proportie de 10% de origine rusa.
 • Moldova – Republica Parlamentara, cu o populatie de peste 3,5 milioane. PIB / capita 1.500$. Moldovenii sunt in proportie de 94% Crestin Ortodocsi.

Republicile Transcaucaziene:

 • Armenia – Republica Prezidentiala, cu o suprafata ceva mai mica decat Moldova si o populatie de 3,2 milioane. PIB / capita 2.800$. Armenii sunt in proportie de 93% Ortodocsi de rit vechi. Se invecineaza cu Azerbaijan, Turcia, Iran si Georgia
 • Azerbaijan – Republica Prezidentiala, cu o suprafata aproape dubla fata de Moldova si o populatie de 9 milioane, in proportie de 99% musulmana. PIB / capita 6.000$. Se invecineaza cu Iran, Rusia, Georgia, Armenia si are iesire la Marea Caspica
 • Georgia – Republica Semi-Prezidentiala, cu o suprafata aproximativ egala cu a Lituaniei si o populatie de 4,6 milioane, in majoritate Ortodoxa de rit vechi. PIB / capita 2.500$. Se invecineaza cu Rusia Turcia, Armenia, Azerbaijan si are iesire la Marea Neagra

Asia Centrala:

 • Kazakhstan – Republica Prezidentiala, cu o suprafata de peste 10 ori mai mare decat Romania si o populatie de doar 16,5 milioane (23% rusi), in majoritate Musulmana (70%) si Ortodoxa (25%). PIB / capita 8.100$ (adica ceva mai mare decat Romania). Se invecineaza cu Rusia, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, China, Rusia si are iesire la Marea Caspica
 • Kyrgyzstan – Republica Parlamentara, cu o suprafata ceva mai mica decat a Romaniei si o populatie de 5,5 milioane, in proportie de 80% musulmana si 17% Ortodoxa. PIB / capita sub 1.000$, dupa cum se observa, o tara foarte saraca, sub Republica Moldova. Se invecineaza cu Tajikistan, Uzbekistan, Kazakhstan si China.
 • Tajikistan – Republica Semi-Prezidentiala, cu o suprafata cat jumatate din cea a Romaniei si o populatie de 8 milioane, 98% musulmani. PIB / capita sub 1.000$, precum Kyrgyzstan, o tara foarte saraca. Se invecineaza cu Afganistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan si China.
 • Turkmenistan – Republica Prezidentiala cu partid unic. Are o suprafata aproape dubla fata de Romania si o populatie de 5 milioane. PIB / capita 4.000$. Populatia este in proportie de 89% musulmana si 9% Ortodoxa. Se invecineaza cu Iran, Kazakhstan, Uzbekistan, Afganistan si are iesire la Marea Caspica.
 • Uzbekistan – Republica Prezidentiala. Are o suprafata ceva mai mica decat Turkmenistan si o populatie de 27 milioane. PIB / capita 1.300$. Populatia este in proportie de peste 90% musulmana. Se invecineaza cu Afganistan, Turkmenistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan si Tajikistan
JalnicSlabutAsa-si-AsaBunExcelent (2 voturi, media: 3,00 din 5)
Loading...Loading...