Autor The Architect | Categoria Social(ista) | Data 10-02-2010
Etichete:furturi pe internet, phishing, phishing bancar
Pentru ca, din cate observ, sunt inca multi oameni care pun botul la phishing, am sa revin aici cu un spam pe care l-am primit. Sa-l vedem:
———————————————————————-
ACTUALIZAREA INFORMATIILOR SI DOCUMENTELOR PRIVIND DATELE DE
IDENTIFICARE ALE CLIENTILOR
Bancpost isi anunta clientii ca in prezent deruleaza o campanie
de actualizare si completare a datelor de identificare ale
acestora.
Aceasta actiune este in conformitate cu Legea nr. 656/2002 cu
modificarile si completarile ulterioare si cu Regulamentul Bancii
Nationale a Romaniei nr. 9/2008 privind cunoasterea clientelei in
scopul prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului,
cu modificarile ulterioare.
Termenul legal pana la care actiunea de actualizare si completare
a datelor trebuie finalizata este 15 februarie 2010. Incepand cu
aceasta data, accesul clientilor la conturile proprii va fi
restrictionat pana cand acestia vor da curs solicitarii de
furnizare / actualizare a datelor personale.
Tot ce trebuie sa faceti este simplu click pe linkul de mai jos
pentru actualizare si completarea a datelor :
http://www.bncpstfast.com/actualizare/date/personale/fastbanking/index.js
copyright © Bancpost 2010
numar mesaj securizat #000059846432
——————————————–
Acuma, un om normal ia legea 656/2002 , acest Regulament 9/2008 (care nu stiu de cine e dat). Vede ca p-acolo scrie cam ce scrie in mail, intra pe siteul specificat, introduce datele de pe card dupa care poate sa-si ia adio de la bani. Cam asa functioneaza smecheria.
Cum iti dai seama ca cineva vrea sa-ti fure banii din cont sau de pe card? In primul rand eu nu sunt client Bancpost, dar sa zicem ca as fi fost… primul element care mi-ar fi dat clar de gandit ar fi acela ca Banca imi cere date cu caracter personal, prin e-mail, ceea ce nu ar trebui sa se intample niciodata!
In al doilea rand vad expeditorul mailului: Bancpost | Fastbanking <Bancpostro@postbancro.com> .
Adica Bancpostro@postbancro.com – o aiureala totala. Puteti incerca sa trimiteti un mesaj gol la adresa aia si o sa vedeti ca o sa primiti eroare. Ea nu exista.
Este evident ca o banca are destul capital sa cumprere domeniul cu numele sau si deci email de genul office @ NumeBanca.ro sau relatii-clienti @ NumeBanca.ro … Combinatiile de genul XXXro.com sau altele care apar si in mailul de mai sus sunt… stupide de-a dreptul.
Si apoi vine numele siteului. In speta Bancpost are siteul http://www.bancpost.ro iar in mail apare http://www.bncpstfast.com/… .Iarasi, jenibil pentru un ochi de cunoscator. Asa ceva e evident o facatura dar sa vedem mai departe. Termenul de 15 Februarie 2010 nu apare in niciuna dintre legile citate, mailul nu are antetul bancii si nici nu contine eventuale date de identificare a unor persoane de contact!
In fine, sunt multe si marunte dar ca sa testati foarte simplu astfel de gainarii punte-ti mana pe telefon si sunati la banca inainte sa introduceti date personale pe orice site de pe internet. Altfel puteti nimeri direct in “bratele” celor care fac phishing!

