În general, corporațiile văd cariera de management ca fiind una foarte diferită față de cea tehnică. Deși percepția generală, într-o anume măsură naturală, arată că după acumularea experiențelor de Team Leading, pasul următor ar fi acela spre Management, eventual de Proiect, în realitate, foarte mulți Manageri provin din afara zonei strict tehnice.

Industria percepe rolul de Team Leader ca fiind unul eminamente tehnic, ce prevede în majoritatea timpului efectuarea unor sarcini pur tehnice în paralel cu elemente de organizare a echipei și implementarea ori mentenanța unor procese și activități și ele tehnice.

Rolul de Team Leader este cumva la granița carierelor tehnice, la fel și cele de Arhitect, Consultant sau Business Analyst. Cam acestea sunt direcțiile în care poți evolua și rămâne “tehnic” în același timp.

Managementul este o altă știință. Desigur, un programator va fi totdeauna structurat în gândire, riguros, corect și complet, va avea abordări sistematice, bine fundamentate, va fi atent la detalii și focusat pe rezultate, dacă va fi fost Team Leader va avea în plus calități de comunicare și Leadership, toate acestea fiind calități necesare unui manager, dar nu și suficiente.

Lipsesc cel puțin două lucruri: Educația și Experiența în luarea deciziilor de business în orizontul mai larg al proiectelor ori serviciilor, care include clientul și celelalte părți interesate. Aceasta din urmă fiind doar o problemă de experiență și capacitate de a înțelege funcționarea practică a unor procese, relații ori activități, în continuare ne vom axa pe partea de Educație, în special pe certificări.

Trebuie să spun de la început că o certificare nu te face manager, cum nici una pe programare nu te face programator. În funcție de context, o certificare îți poate fi utilă sau absolut inutilă. Există manageri de excepție care nu au nici o certificare, după cum există manageri slabi cu multe certificări, sau manageri buni, certificați.

O certificare poate fi o etapă în obținerea Educației în Știința Managementului. Arta se dobândește mai greu.

În urma unui studiu de piață pe care l-am efectuat zilele trecute, am ajuns la următoarea listă de certificări pe care, în opinia mea, industria pune un anume preț. În ordine:

  1. PMP
  2. PRINCE 2
  3. Certificari pe Metodologii
  4. ITIL

Pe rând, PMP – Project Management Professional, de la Project Management Institute (PMI), este probabil cea mai apreciată certificare din piață, pe partea de Project Management. Pentru a o obține însă, este nevoie să faci dovada unui număr de ore de educație acreditata PMI, care costă în mod normal câteva sute de Euro și cel puțin o săptămâna de concediu. Trebuie să faci dovada că ai condus în prealabil echipe, fie și la nivel de Team Leader, pentru câțiva ani. În plus, trebuie să te recertifici după o perioadă de timp.

Deși pare greu să ajungi să dai certificarea, în realitate nu e chiar așa. Totuși, este extrem de mult de tocit iar materia e destul de nestructurată. Poți alege ca variantă ceva mai simplă certificarea CAPM (Certified Associate în Project Management), dar nu e chiar același lucru. Costurile totale pot depăși o mie de Euro.

PRINCE2 - PRojects ÎN Controlled Environments, este o metodologie formalizată și folosită de Guvernul Marii Britanii, și adoptată de sistemele private internaționale. Examenul în sine costă câteva sute de Lire, și este pe 3 nivele: Foundation, Practitioner și Professional. Nu este specific IT ci poate fi folosit în majoritatea industriilor pentru managementul proiectelor.

Certificări pe Metodologii – Orice metodologie este bună pentru industrie. Certified Scrum Master (CSM) este la modă deoarece Agile-ul și-a făcut un loc important în piață.

ITIL – IT Infrastructure Library – Este cea mai folosită metodă de management a serviciilor din IT. Nu se referă deci la Managementul de Proiect, ci la cel de serviciu, fiind utilizată în organizațiile cu management matricial sau orientat pe servicii. Certificările posibile sunt multiple și pot costa mii de Euro, dar conceptul în sine este mai apropiat de managementul corporațiilor. Bineînțeles, poți alege să evoluezi spre Program Management venind dinspre Project Management, dar din ce în ce mai multe instituții sunt mai degrabă orientate către servicii și mai puțin către proiecte.

Desigur, există multe alte certificări ori drumuri pe care o poți apuca în carieră. Acestea te pot ajuta, dar nu vor avea la fel de mult efect asupra competențelor tale, în sensul îmbunătățirii lor, precum îl are experiența practică, aplicată, concretă.

JalnicSlabutAsa-si-AsaBunExcelent (Nu a fost votat inca. Voteaza tu!)
Loading...Loading...