carti-de-jocDin cate stiu se joaca numai in 4, dar cred ca se poate si in mai multi folosind mai multe carti. Totusi eu voi explica aici doar cum se joaca in 4, pentru mai multi jucatori generalizati voi.

Asadar, regulile jocului sunt simple, frumusetea lui fiind aceea ca este de fapt o multime de 6 jocuri diferite. In primul rand se ia o foaie si un pix si se deseneaza un tabel cu 7 coloane si 4 linii. Fiecare coloana reprezinta un joc (o sa le enumar mai jos) iar fiecare linie reprezinta un jucator. Fiecare jucator are dreptul de a alege unul dintre jocuri, la final toti jucatori vor fi ales toate jocurile o singura data.

Jocul urmator este ales de jucatorul din dreapta dealerului, cartile fiind facute pe rand de fiecare jucator. In jocul de 4 se folosesc cartile de la 7 (inclusiv) in sus. Dupa ce un jucator a ales un joc se noteaza in tabel acest lucru si nu-l mai poate alege pana la sfarsit. Scorul fiecaruia se noteaza separat.

Jocurile de Rentz sunt, asa cum spuneam, 7. Rentz, Totale, Whist, Levate, Poapa Rosu, Dame si Caro. Sa le luam pe rand:

Toatale: Nu trebuie sa iei aproape nimic de jos. Tot ce ai luat se puncteaza negativ in felul urmator:
- Fiecare mana luata: -10 puncte
- Fiecare caro luat: -10 puncte
- Fiecare dama luata: -20 puncte
- Regele de rosu: -100 puncte
Punctele se cumuleaza. De exemplu daca intr-o mana ai luat Dama de Caro si… sa zicem alte trefle mici ai -10 puncte pentru mana, -20 puncte pentru Dama si -10 puncte pentru Caro… deci -40 de puncte in total.
Regulile jocului de totale sunt simple, incepe cel care a licitat, esti obligat sa raspunzi la culoare, daca nu ai culoarea respectiva in mana poti arunca orice, cel care a pus cartea mai mare castiga.

Whist: Trebuie sa iei cat mai multe maini, fiecare mana fiind punctata cu +10 puncte. Daca le iei pe toate 8 vei primi si un bonus de +100 de puncte.

Levate: inversul Whistului… trebuie sa iei cat mai putine maini, fiecare mana luata fiind depunctata cu 10 puncte.

Popa Rosu: Cine ia Regele de rosu pierde 100 de puncte. Se raspunde la culoare si se arunca in cazul in care nu ai culoarea respectiva. Ia mana cel care a pus cartea mai mare, la fel ca la Totale si Levate.

Dame: nu trebuie sa iei Dame, fiecare dintre cele 4 “valoreaza” -20 de puncte.

Caro: Nu trebuie sa iei nici un caro jucand pe regulile de mai sus. Fiecare caro fiind punctat cu -10 puncte.

Rentz: este singurul joc care poate fi refuzat. In cazul in care unul dintre jucatori are cel putin 4 capete (7ari sau Asi) poate sa ceara refacerea jocului. Castigatorul este cel care ramane fara carti in mana jocul terminandu-se cand un singur jucator ramane cu carti. Primul care termina primeste 150 de puncte, al doilea 100 si al treilea 50. In cazul in care cineva nu are posibilitatea sa puna o carte zice pas… daca are carte este obligat sa o puna. Cel care a pus As poate sa mai puna o carte.
Acum regulile: cel care a ales jocul de Rentz incepe si poate pune jos un Jack. Urmatorul poate pune jos, pe coloana, fie un 10 sau o Dama de aceeasi culoare sau un alt Jack. Urmatorul continua in acelasi fel (continuare pe una dintre culorile de jos, alt Jack sau pass). Cartile se aseaza pe coloane dupa culori.

JalnicSlabutAsa-si-AsaBunExcelent (8 voturi, media: 4,38 din 5)
Loading...Loading...