Numele vine din franceza (Belote) si este un joc foarte popular in Franta. Se joaca si in mai multi, cel mai frecvent in 4, dar la mine in camin varianta cea mai “indragita” era cea de doi. Regulamentul complet il puteti gasi aici eu o sa va prezint variatiunea pe care o jucam noi.

Se aseaza cartile cu fata in jos ca in poza urmatoare.

belota

Se aseaza un alt rand de carti, cu fata in sus peste cartile asezate cu fata in jos la pasul anterior.

Restul cartilor se impart intre cei doi jucatori si se tin in mana. Ei nu pot totusi sa le vada de la inceput.

Oponentul dealerului alege un atu in functie de cartile pe care le vede jos dupa care ridica si cartile care i-au fost repartizate la inceput. Regulile de joc sunt cele de la Tarnib (cea mai mare carte ia, esti obligat sa raspunzi la culoare, daca nu ai culoare esti obligat sa tai cu atu). In momentul in care o carte asezata cu fata in sus este jucata, cea de sub ea, asezata cu fata in jos este intoarsa.

In momentul in care dealerul castiga prima mana isi ridica si el cartile care i-au fost repartizate la inceput si le poate folosi de acum pe parcursul jocului.

La finalul mainii se numara punctele… lucru care nu este tocmai usor. Varianta oficiala o gasiti la linkul de mai sus, noi numaram mainile facute de fiecare si adaugam la scorul total acest numar minus 26.

La mana urmatoare se schimba dealerul.

Jocul se termina cand unul dintre jucatori a ajuns la 66.

JalnicSlabutAsa-si-AsaBunExcelent (7 voturi, media: 3,71 din 5)
Loading...Loading...