Foarte multa lume s-a intrebat cel putin o data ce inseamna marcajele de pe bijuteriile din aur si ce relevanta au acestea. Explicatia este destul de simpla numarul marcat pe piesa de aur reprezinta cate parti de aur de pur se gasesc intr-o mie de parti de material.

Astfel aurul de 24 de karate, aurul pur, trebuie sa poarete marca 1000. In realitate aurul de 24 de karate nu prea este folosit la bijuterii deoarece este foarte maleabil si scump in acelasi timp.

Aurul de 22 de karate se marcheaza cu 916 dar si el este rar intalnit.

Aurul de 18 karate se marcheaza cu 750 iar cel de 14 karate cu 585. Se mai poate gasi si marca 416 sau 417 pentru aurul de 10 karate. Aurul sub 10 karate nu poate fi marcat legal.

Pentru marirea durabilitatii sale aurul se aliaza cu diferite alte metale. De fapt restul de puncte pana la 1000 este completat cu argint sau cupru. Cu cat culoarea aurului este mai inchisa cu atat aliajul contine mai mult cupru si mai putin argint. Aliarea aurului folosind numai cupru produce un material de culoare rozalie.

Aurul alb este o combinatie de aur argint, platina si nichel.

Piesele de argint trebuie marcate si ele cu proportia de argint pur din aliaj. Pentru acest tip de piese proportia minima de argint din aliaj trebuie sa fie 92,5%. Marcajul va fi in acest caz 925.

In ce priveste platina: o piesa poate fi marcata cu “platinum,” daca contine cel putin 95% platina sau platina care intra in aliaj cu: iridiu, paladiu, ruteniu si rhodiu.

JalnicSlabutAsa-si-AsaBunExcelent (20 voturi, media: 4,30 din 5)
Loading...Loading...