O sa va prezint cateva jocuri de carti pe care le-am studiat (temeinic) pe vremea studentiei. Primul dintre ele, si cel mai captivant as spune eu, este Tarnibul. Exista mai multe feluri de Tarnib, in 3 ii spune 3-5-8, in 4 (6-3-2-1) sau in 4 pe echipe.

Aici o sa vorbesc despre jocul de Tarnib in 4, pe echipe. Regulile sunt urmatoarele: ce doi coechipieri se aseaza fata in fata, se imparte tot pachetul de carti. Astfel fiecare dintre cei 4 participant la joc avand 13 carti.

Cartile se fac pe rand, cel din dreapta celui care le-a facut incepe licitatia, cel din stanga avand dreptul sa le taie… in cazul in care a taiat As poate sa il tina prima mana fiind sarit de la impartirea cartilor.

Licitatia incepe totdeauna de la 7, iar echipa care a licitat mai mult are obligatia sa castige cel putin numarul de maini licitat. In cazul in care un “combatant”, decide sa nu participe la licitatie va spune “pass” lucru care il exclude din licitatiile viitoare ale maini respective. Cel care a licitat o data poate sa liciteze mai mult in cazul in care oricare alta persoana de la masa a licitat peste.

Castigatorul licitatiei alege Atuul (una dintre cele 4 culori). Incepe jocul.

Participanii sunt obligati sa raspunda la culoare in cazul in care au culoarea respectiva in mana, iar in cazul in care nu au pot “taia” folosind un Atu.

Scopul jocului este atingerea unui punctaj de cel putin 66 de puncte obtinute in felul urmator: Echipa care a licitat X puncte la inceputul jocului este obligata sa le faca. In cazul in care nu le fac vor pierde X puncte iar echipa adversa va castiga un numar de puncte egal cu numarul de maini castigate in jocul respectiv. In cazul in care echipa care a licitat face un numar de maini cel putin egal cu X atunci va acumula un numar de puncte egal cu numarul de maini castigate. Adversarii nu castiga nimic in acest caz.

Echipa care nu a castigat o licitatie 3 jocuri consecutiv pierde 10 puncte.

Cartile pot fi refuzate de unul dintre jucatori, de maxim 2 ori la rand, in cazul in care nu are in mana mai mult de 3 puncte (As 4 puncte, Rege 3 puncte, Dama 2 puncte, Jack 1 punct).

Si acum cateva reguli nescrise: Mana a 3-a majoreaza, asta inseamna ca jucatorul care pune cartea a 3-a in mana respectiva va folosi cea mai mare carte pe culoare pe care o are cu exceptia cazului in care in prima si a doua mana s-au jucat deja carti mai mari decat ce detine el. Licitezi 7 daca ai multe puncte dar nu ai cel putin 5 carti de aceeasi culoare, licitezi 8 daca ai 5 carti pe aceeasi culoare (pe care o vei folosi ca Atu) si cateva puncte in mana pe Atu si pe celelalte culori, licitezi 9 daca nu ai o culoare in mana si cel putin 6 carti pe o culoare (pe care o vei folosi drept Atu), iar 10 vei licita atunci cand pe langa conditiile de la licitatia de 9 mai detii si foarte multe puncte pe celelalte culori sau eventual ai 7 carti de aceeasi culoare.

JalnicSlabutAsa-si-AsaBunExcelent (16 voturi, media: 4,19 din 5)
Loading...Loading...